Tahoe-LAFS – P2P файлова система, що дозволяє використовувати “хмару” серверів не довіряючи ним

network-and-reliance-topologyTahoe-LAFS – це p2p файлова система (ФС). Ви спільно використовуєте вільне місце на диску разом з вашими друзями, формуючи розподілену ФС. Причому ФС працює навіть якщо частина комп’ютерів, які утворюють ФС недоступні. Все автоматично шифрується, тому можна робити бекапи на розподілену ФС при цьому не даючи вільного доступу до ваших файлів. Проте можна надати доступ деяких користувачів до ваших файлів або каталогів.

Tahoe має інтерфейс командної строки і веб-інтерфейс. На ваш розсуд ви можете дати доступ віддаленим HTTP клієнтам до веб-інтерфейсу.

Це повністю добровільний проект, що складається з хакерів безкоштовного софта в інтересах суспільства. Їм потрібне натхнення, любов і баг репорти.

Звучить заманливо. З прес-релізу:
«На додаток до самої системи добровольці реалізували проекти для інтеграції ФС з іншими інструментами. Включаючи: інтерфейси для Windows, Macintosh, Javascript і iPhone, плагіни для Hadoop, bzr, duplicity, TiddlyWiki та інших. На даний момент (написання оригінальної статті – перекл.) добровольці додали інтерфейс для Android і read-only інтерфейс для FUSE.

Ми віримо, що комбінація акуратного програмування, сильного шифрування, безкоштовного / опенсорцного софта і вдумлива архітектура зроблять Tahoe-LAFS безпечніше ніж RAID, зовнішні накопичувачі, стрічку, онлайнові сховища або інші хмарні системи зберігання. »

Як на мене, добрий крок для соціальних мереж.




coded by nessus