Спам відзначає тридцятиріччя

В 1978 році було зроблено перше розсилання непрошених електронних листів, її одержали сотні користувачів державної мережі Arpanet. Саме ці повідомлення пізніше назвуть спамом, який стане основною проблемою електронної пошти по усьому світу. Днями ця невід’ємна частина Інтернету буде святкувати своє 30-ліття. Перше історичне розсилання зробив Гери Терек (Gary Thurek), що працював у відділі маркетингу компанії Dіgіtal Equіpment Corporatіon, проданої Compaq в 1998 році. Дебютне спам-розсилання торкнулося ледве більше трьохсот людей, які, довго не думаючи, поскаржились керівництву на настільки настирливий метод реклами. Її ініціатор так і не був покараний судом.

Походження самого терміна “спам” (“spam”) має кілька версій. Слово “спам” походить від назви однойменних м’ясних консервів компанії Hormel Foods, що з’явилися в 1936 році. Пізніше по британському телебаченню в популярному шоу “Літаючий цирк Монти Пайтона” був показаний скетч про кафе, усі його блюда містили слово “спам”. На думку впливового блогера Бреда Темплетона (Brad Templeton), масові e-maіl розсилання пов’язані із цим скетчем. Закон про припинення спаму вперше пройшов у конгресі США в 2003 році, він установлював певні правила масових розсилань для компаній.

Спам дотепер залишається найбільш ефективним рекламним інструментом в інтернеті. При мінімальних витратах навіть 1% користувачів, які реагують на листи, часом становить сотні й тисячі людей . Проблема спаму доповнюється усе більш частішим використанням його для зараження комп’ютерів вірусами й контролю в бот-мережах. Загальна частка спаму в потоці e-maіl сьогодні досягає 90%.