Vim – Введення символів, яких немає на клавіатурі

Сьогодні ми навчимося набирати в Vim загадкові й просто рідко- (а кимсь часто-) використовувані символи, такі як 1/2, знак євро, тм, “правильні лапки” і т.д. Особливо корисно це людям, пов’язаним з типографією, але не тільки.

Для набору цих чудових речей є багато способів . Способи ці зводяться або до установки спеціального ПО, або до створення власної розкладки клавіатури. Ще можна (у всякому разі, під Windows) запам’ятовувати магічні комбінації й набирати символи за допомогою Alt+цифри на цифровий клавіатурі якщо вона є.

Для того щоб набирати ці символи в Vim, теж потрібно запам’ятовувати магічні комбінації. Розходження тільки в тім, що комбінації ці складаються із двох символів і звичайно легко запам’ятовуються за допомогою мнемонік.

Заклинання 1. Диграф.
Для того щоб використовувати це заклинання, ваш Vim повинен бути скомпільований +digraph. Перевірити наявність цієї фічі можна набравши :version і пошукавши її в списку фіч.
Діє заклинання от так: Ctrl+K {char1} {char2}. Наприклад для того, щоб набрати © потрібно нажати Ctrl+KCo, для Ctrl+KTM, а для довгого тире () відповідно Ctrl+KM-. Більшість комбінацій підібрані так, щоб легко запам’ятовувалися. От ще кілька прикладів: » це Ctrl+K>>, ½ це Ctrl+K12, ± це Ctrl+K+-.

Комбінації ці називаються, як ви вже зміркували, диграфами. Їх можна задавати самому за допомогою команди :digraphs {char1} {char2} {number} — {char1} і {char2} це символи, які ви будете набирати після Ctrl+K, a {number} це Unicode код символу. Але стандартний набір диграфів досить великий, так що навряд чи вам прийдеться задавати свої диграфи, хіба що для того, щоб призначити символу комбінацію, більше зрозумілу вам, чим стандартна.

До речі диграфи можна набирати по-іншому: {char1} Backspace {char2}. Але це працює тільки якщо у вас виставлена опція ‘digraph’ і не використовується так званий Input Method (якщо ви не знаєте що це таке, він швидше за все не використовується).

Список диграфів можна подивитися, увівши :digraphs без параметрів. Список буде досить великий, тому має сенс вивести його у файл, у такий спосіб: :redir > filename | digraphs | redir END . Можна замість файлу редиректити у регістр, наприклад в “* от так: redir @*> | digraphs | redir END і потім куди-небудь вставити.

Заклинання 2.
Це схоже на введення за допомогою Alt+цифрова клавіатура, тільки замість Alt потрібно нажати Ctrl+V, а цифри можна набирати хоч праворуч хоч із верхнього ряду. Код у межах 0 — 255 можна набирати в десятковому виді (не більше 3-х цифр), у вісімковому (теж не більше 3-х цифр, починати треба з o або O), у шістнадцятковому (2 цифри, починати з x або X). Якщо символ хитрий (саме наш випадок), і код укладається в 4 шістнадцяткові цифри, то набирати потрібно Ctrl+V u цифри (без пробілів), якщо чотирьох цифр не вистачає, то Ctrl+V U цифри. Наприклад, для введення © можна набрати Ctrl+Vu00a9, Ctrl+V169 або Ctrl+Vo251. Користуватися цим заклинанням має сенс, якщо Vim зібраний без фічі +digraphs.




coded by nessus