Першому мережному хробакові здійснилося 20 років

20 років тому в Інтернеті почав поширюватися хробак Морриса, перша програма подібного роду. Той день назавжди змінив вистави про безпеку в Інтернеті .

Morris Усе почалося опівночі 2 листопада 1988 р., коли 23- літній студент Массачусетського технологічного університету Роберт Морріс запустив в Інтернет власноручно написану програму. За кілька годин цей хробак, що полягав з 99-ти рядків коду, уже заразив тисячі Unіx- Серверів, так що мережні адміністратори були змушені відключати комп’ютери від мережі, намагаючись зупинити поширення невідомої зарази.

Хробак Морріса був частиною дослідницького проекту студента МТУ. Програміст не підозрював, що хробак може принести який-небудь збиток, він не був запрограмований на деструктивні дії. Метою дослідження було створення першої у світі програми, здатної до самостійного розмноження в мережі . На жаль, хробак був виконаний не дуже якісно. При зараженні машини він не перевіряв, чи є там уже його копія й тому той самий комп’ютер заражався багаторазово. У результаті цього зависли тисячі серверів.

Хробак Морріса став першим хробаком, який одержав поширення в Інтернеті . Але найперший опис саморепліцируючої мережної програми датовано шістьма роками раніше. В 1982 р. дослідники Джон Шок і Джон Хапп зі знаменитої лабораторії Xerox в Упало-Альто опублікували наукову працю з описом здатної до самостійного розмноження програми, яка під час проведення дослідження успішно порушила 100 комп’ютерів у локальній мережі лабораторії. Але це були наукові дослідження, які не принесли ніякої шкоди.

Збиток від хробака Морріса теж був не дуже значним, оскільки в Інтернеті тоді було зовсім небагато комп’ютерів.Студент-Програміст відскіпався лише суспільними роботами й штрафом у розмірі $10 000.

У той час Інтернет усе ще був закритою системою, яка використовувалася переважно університетами й військовими. Після того як Всесвітня мережа стала відкритою для широкої публіки, вимоги до безпеки неминуче довелося посилити.

Як говорять експерти по безпеці, саме через хробака Морріса відбулися фундаментальні зміни в способах комунікації між системами в Інтернеті розміщені на відстані. Наприклад, 20 років тому в мережі активно використовувалися команди для керування начебто “remote logіn”, “remote shell” або “remote copy”. Ідея була в тому, що після авторизації на одній машині не потрібно було проходити аналогічну процедуру на іншій системі, так що вона не запитувала повторно ваш логін і пароль. Це був принципово інший рівень довіри. Зараз таке навіть уявити собі неможливо.




coded by nessus