Лазерна вказівка допоможе відрізнити піратський диск від ліцензійного

Іспанські дослідники продемонстрували простий і недорогий спосіб перевірки дійсності товарів на оптичних носіях. Установити походження компакт-дисків допомогло розуміння технології їх виготовлення й проста лазерна вказівка . Відрізнити контрафактний CD від ліцензійного по зовнішньому вигляду неможливо. Пірати можуть дозволити собі досить якісну імітацію фабричних упакувань і голографічних наклейок. Дотепер розв’язати це питання можна було, тільки звернувшись до експерта, що володіє необхідним устаткуванням.

П’ятеро фізиків-оптиків з Університету Гренади вважають , що знайшли спосіб краще. Мікроструктури поверхні піратських і ліцензійних дисків мають характерні відмінності . Ці особливості обумовлюють поведінка світлової хвилі. Якщо направити на поверхню справжнього диска, виготовленого за допомогою спеціального гідравлічного преса, промінь лазерної вказівки, буде видна лише маленька яскрава крапка . На піратському ж CD ця крапка трохи більше, до того ж вона супроводжується двома паралельними лініями.

Вчені затверджують, що повторили свій експеримент більш ста раз із дисками різних виробників, і результат залишався незмінним. За заявою Хав’єра Фернандеса-Андреса (Javіer Hernández-Andrés), одного з авторів дослідження, метод “абсолютно надійний”. Його слова підтверджує Чуньлэй Го, фізик з Університету Рочестера (США). Він уважає, що дослідження іспанців не тільки принесе користь у боротьбі з піратством, але й допоможе викладачам у поясненні учням явища дифракції на актуальному прикладі .