25 серпня – день народження Linux

25 серпня співтовариство open-source традиційно відзначає день народження операційної системи Linux. В 1991 році фінський студент Лінус Торвальдс закінчив роботу над найпершою версією ядра Linux і портував на створену їм операційну систему командний інтерпретатор bash і компілятор gcc. Відлік віку Linux ведеться від дня, коли Лінус повідомив про свій успіх у поштову конференцію, присвячену навчальній операційній системі minix, що стала прототипом Linux.

Цікаво, що в тім самому листі Торвальдс говорить про те, що Linux зовсім не пристосований до того, щоб бути портованим на платформи, відмінні від 80386, що його код занадто прив’язаний до заліза й що навряд чи Linux коли-небудь буде підтримувати контролер жорсткого диска відмінний від AT.

На сьогоднішній день Linux використовується на величезній кількості платформ, у тому числі й на убудованих і портативних пристроях. Існують сотні дистрибутивів Linux, вихідний код ядра нараховує мільйони рядків. На мільйони ж іде рахунок користувачів Linux і людей, що приймають участь у його розробці.

Linux міцно тримає свої позиції, як серверна система й поступово просувається на ринок офісних і домашніх операційних систем. Не можна не згадати й про успіхи Linux в освітньому секторі.

Варто відзначити, що величезну роль у популяризації Linux грають такі проекти, як KDE, Gnome, OpenOffice.org, Apache, MySql, Mozilla і багато інших додатків з відкритим вихідним кодом. На сьогоднішній день у розробку Linux вкладають чималі кошти багато корпорацій. У їхньому числі – IBM, Sun, Hewlett-Packard. Можна із упевненістю сказати, що за ці роки Linux зробив гігантський ривок уперед.




coded by nessus